BG | EN

Последни тълкувателни решения на Върховния касационен съд

ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ 1/2023г., от дата 21.02.2024 година е постановено по Тълкувателно дело № 1/2023 г. по описа на ОСТК на ВКС, което е образувано по следните въпроси, поставени в предложението на председателя на Висшия адвокатски съвет:

  1. „Компетентен ли е арбитражният съд при прехвърляне на вземане да разглежда и решава спорове между приобретателя на вземането и длъжника на това вземане по силата на арбитражно споразумение/клауза, сключена между прехвърлителя и длъжника?“
  2. „За сключване на арбитражно споразумение, което е част от материалноправния договор, достатъчно ли е упълномощаването за сключване на този договор, или е необходимо и изрично овластяване за сключване на арбитражното споразумение?“.

По поставените въпроси ОСТК на ВКС реши:

Арбитражният съд е компетентен при прехвърляне на вземане да разгледа и решава спорове между приобретателя на вземането и длъжника на това вземане по силата на арбитражно споразумение/клауза, сключени между прехвърлителя и длъжника.

За сключване на арбитражно споразумение, което е част от материалноправния договор, е достатъчно упълномощаването за сключване на този договор, без да е необходимо изрично овластяване за сключване на арбитражното споразумение.